Maszyny i Technologia

Przykładowe przeciery otrzymane z produktów warzywnych

Najwyższa Jakość Urządzeń

Maszyny od renomowanych producentów zapewniają niezawodność i wydajność w produkcji.

Innowacyjne Rozwiązania

Dostosowane do potrzeb klientów projekty maszyn, które spełniają najwyższe standardy jakości.

Szeroka Oferta Maszyn

Wszystko dla przetwórstwa owoców i warzyw.

Eksperci w produkcji maszyn do przetwórstwa owoców i warzyw.

Seria Turbo Extraktor

Seria HX Special to kolejna generacja turboekstraktorów HX do ekstrakcji na gorąco. Doświadczenie zdobyte w ciągu ponad 30 lat w największych na świecie firmach przetwórstwa owoców i warzyw pozwoliło zwiększyć wydajność i łatwość użytkowania, umożliwiając budowę bardzo wydajnych jednostek o niezwykle wysokiej wydajności dla procesu „Cold Break” i „Hot Break”.

  • Maksymalna wydajność od 10 do 200 t/h

  • Ekstrakcja na Ciepło

  • Produkty owoce lub warzywa siekane, podgrzewane w wysokiej temperaturze

  • Maksymalna wydajność od 1000 kg/h do 24 t/h

  • Ekstrakcja na Zimno

  • Produkty owoce lub warzywa w temperaturze pokojowej: całe, pokrojone lub

  • Rotopulse® sekcja zmiękczająca

Modele CX Special Turbo Extractor są wynikiem dziesięcioleci udanych doświadczeń w dziedzinie Ekstrakcji na Zimno, wykorzystujących bezpośrednio owoce w całości w temperaturze pokojowej. Maszyny CX Special stanowią najnowszą wersję CX Turbo Extractor, powszechnie uznawanych za najlepsze maszyny do Ekstrakcji na Zimno przecierów owocowych pod względem wydajności, łatwości użytkowania i konserwacji.

Gwarancja niezawodności

Seria Turbo Extraktor

Realizujemy zaawansowane projekty w branży maszyn spożywczych.

  • Maksymalna wydajność od 500 kg/h do 8 t/h

  • Ekstrakcja Mrożona

  • IQF Ekstrakcja

  • Ekstrakcja Mrożona za pomocą Thermopulse®

Nowa seria VFX Special Turbo Extractors to kolejna generacja VCX Turbo Extractors do produkcji przecierów z mrożonych owoców i warzyw w formie IQF lub zmielonych bloków. Maszyny te dodają ekstremalnej wszechstronności modelom VFX Special, z których ewoluowały, dzięki zastosowaniu Rotopulse® o zmiennej prędkości do zmiękczania produktu przed procesem ekstrakcji. VFX Special umożliwia zmiękczanie twardych produktów przy dużej prędkości lub delikatne przetwarzanie przy niskiej prędkości. Pozwala to na dostosowanie prędkości głównego wirnika na podstawie końcowego produktu lub charakterystyki odpadów.

Celem opatentowanych linii EOS jest połączenie Cold Extraction z uproszczonym procesem ultraszybkiej dezaktywacji enzymatycznej, który minimalizuje narażenie produktu na ciepło, zachowując jego naturalność. Zmniejsza to lub eliminuje stosowanie roztworów gazowych lub antyoksydacyjnych, gwarantując absolutnie świeży produkt

Opatentowana ultraszybka dezaktywacja EOS stosowana w linii Cold Extraction and Cold Deaeration umożliwia przeprowadzenie całkowitej dezaktywacji puree w ciągu kilku sekund, gwarantując puree najwyższej jakości.

System EOS Line

Innowacyjne technologie międzynarodowych producentów

  • Maksymalna wydajność od 1000 kg/h do 24 t/h

  • Ekstrakcja na zimno i odgazowanie na zimno

  • Ekstrakcja owoców i warzyw

  • Ultraszybka dezaktywacja poprzez szok termiczny

Pompa Tłokowa

Pompa posiada bardzo dobre możliwości samo zasysania do 9,3 m. poniżej poziomu pompy, oraz wyposażona jest w regulowany wyłącznik ciśnieniowy, który powoduje samoczynne wyłączenie pompy przy zadanym ciśnieniu roboczym. Maksymalne ciśnienie pracy wynosi 3,5 bar. W odróżnieniu do pomp śrubowych (mono) czy wirowych pompy tłokowe mogą pracować „ na sucho”, co np. umożliwia opróżnienie rurociągu ssawnego i tłocznego.

Pompy tłokowe są produkowane z myślą o zastosowaniu ich do przetłaczania wina, wódki, octu, soku, miąższu owocowego, oleju, mediów gęstych zawierających wtrącenia stałe takie jak fasola czy pocięta papryka. Przy przetłaczaniu płynów łatwopalnych (wódka, spirytus) pompa wyposażona jest w silnik z instalacją przeciwwybuchową.

  • Maksymalna wydajność w zależności od modelu do 100m3/h

  • Ciśnienie tłoczenia do 4 bar

  • Temperatura pracy do 85°C

Pompa Perystaltyczna

Pompa perystaltyczna jest odpowiednia do przenoszenia płynów o dużej gęstości i w obecności ciał stałych. Dzięki połączeniu z zasobnikiem możliwe jest przenoszenie płynów o konsystencji zacieru, osadów, winogron odszypułkowanych i innych produktów spożywczych. Zasada działania, zapewnia liniowe pompowanie, ograniczone zgniatanie i całkowity brak ogrzewania produktu. Brak zaworów gwarantuje łatwe przechodzenie ciał stałych, gumowa rura spożywcza (z certyfikatem FDA) jest podłączona do złącza ze stali nierdzewnej bez żadnych nierówności i umożliwia optymalne czyszczenie i higienę pompy. Zapobiega zastojom produktu wewnątrz. Pompa jest samo zasysająca do 7 m, może pracować na sucho bez żadnych uszkodzeń. Maksymalne ciśnienie robocze 3-5 barów. Jest wykonana w całości ze stali nierdzewnej.

Pompa wirowa

Pompa wolnoobrotowa, samozasysająca z zakresem 175 – 900obr/min. Wykonana jest ze stali inox AISI 304. Służy do przetłaczania szerokiej gamy mediów spożywczych i nieznacznie agresywnych chemicznie. Ze względu na niską prędkość obrotową, doskonale nadają się do przetłaczania cieczy wrażliwych – nie powodując ich burzenia się, czy nagazowania oraz do mediów gęstych takich jak: pulpy owocowe, dżemy, konfitury, twarogi, serki, sosy, oleje, miody, majonezy, musztardy, pektyny, itp. Używane są przy wytwarzaniu szerokiej gamy produktów nie wchodzących w reakcję z wirnikiem elastycznym.

  • Maksymalna wydajność w zależności od modelu do 40m3/h

  • Ciśnienie tłoczenia do 2,5 bar

  • Temperatura pracy do 110°C

Pompa statorowa

Pompa śrubowa (statorowa) to rodzaj pompy wyporowej, która działa na zasadzie przemieszczenia cieczy za pomocą obracającego się wirnika śrubowego wewnątrz elastycznego statora. Dzięki delikatnemu transportowi i precyzyjnemu dozowaniu pompy statorowe są popularnym wyborem w przemyśle spożywczym.Wirnik (rotor) – ma kształt śruby o dużym skoku i obraca się mimośrodowo wewnątrz statora. Stator – to elastyczny element o podwójnej spirali, wykonany z gumy lub elastomeru, który tworzy uszczelnione komory. Przepływ medium – podczas obrotu wirnika komory przesuwają się wzdłuż osi pompy, delikatnie transportując medium bez pulsacji i dużego mieszania.Doskonałe do lepkich i gęstych substancji (np. przeciery owocowe, warzywne, musy, jogurty, pasty). Stały, równomierny przepływ bez pulsacji. Dobrze sprawdza się z delikatnymi produktami, ponieważ nie powoduje nadmiernego ścinania. Może tłoczyć media zawierające cząstki stałe.

  • Maksymalna wydajność w zależności od modelu do 46 000 l/h

  • Ciśnienie tłoczenia do 12 bar

  • Temperatura pracy od -23°C 140°C